Sposób przygotowania:
    Ocena: /5 - 
    głosów
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i odstawić na 5–10 minut do spienienia.
 - Do miski wsypać mąkę, dodać sól, oliwę i wlać zaczyn drożdżowy.
 - Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ok. 8–10 minut).
 - Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny do podwojenia objętości.
 - Wyrośnięte ciasto odgazować, rozciągnąć lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm.
 - Piekarnik nagrzać do 220–230 °C (z blachą lub kamieniem w środku).
 - Ciasto posmarować cienko oliwą.
 - Odstawić na 20 minut.
 - Po tym czasie na pizzy rozsmarować kwaśną śmietaną, posypać bazylią.
 - Gorgonzolę pokruszyć i rozłożyć równomiernie na cieście.
 - Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na serze.
 - Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec przez 8–12 minut, w połowie pieczenia dodać pokrojoną na plastry mozzarellę, kontynuować pieczenie, aż brzegi będą rumiane, a ser się roztopi.
 - Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
 - Podawać ze świeżą bazylią.
 

