Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i odstawić na 5–10 minut do spienienia.
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, oliwę i wlać zaczyn drożdżowy.
- Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ok. 8–10 minut).
- Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto odgazować, rozciągnąć lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm.
- Piekarnik nagrzać do 220–230 °C (z blachą lub kamieniem w środku).
- Ciasto posmarować cienko oliwą.
- Odstawić na 20 minut.
- Po tym czasie na pizzy rozsmarować kwaśną śmietaną, posypać bazylią.
- Gorgonzolę pokruszyć i rozłożyć równomiernie na cieście.
- Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na serze.
- Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec przez 8–12 minut, w połowie pieczenia dodać pokrojoną na plastry mozzarellę, kontynuować pieczenie, aż brzegi będą rumiane, a ser się roztopi.
- Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
- Podawać ze świeżą bazylią.