Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i odstawić na 5–10 minut do spienienia.
  • Do miski wsypać mąkę, dodać sól, oliwę i wlać zaczyn drożdżowy.
  • Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ok. 8–10 minut).
  • Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto odgazować, rozciągnąć lub rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm.
  • Piekarnik nagrzać do 220–230 °C (z blachą lub kamieniem w środku).
  • Ciasto posmarować cienko oliwą.
  • Odstawić na 20 minut.
  • Po tym czasie na pizzy rozsmarować kwaśną śmietaną, posypać bazylią.
  • Gorgonzolę pokruszyć i rozłożyć równomiernie na cieście.
  • Gruszkę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na serze. 
  • Wstawić pizzę do nagrzanego piekarnika i piec przez 8–12 minut, w połowie pieczenia dodać pokrojoną na plastry mozzarellę, kontynuować pieczenie, aż brzegi będą rumiane, a ser się roztopi.
  • Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Podawać ze świeżą bazylią.