Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Mięso przełożyć do miski, dodać bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego oraz jajko.
  • Cebulę posiekać, dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.
  • Formować okrągłe pulpety.
  • Paprykę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
  • Na szerokiej patelni rozgrzać oliwę, ułożyć pulpety tak, aby się nie dotykały.
  • Smażyć na mocnym ogniu ok 3 minuty z każdej strony, aż kotleciki będą dobrze przyrumienione.
  • Zalać winem i odparować alkohol (ok. 2 minuty).
  • Dodać paprykę i czosnek, a następnie wlać pomidory.
  • Dodać bazylię i oregano oraz przecier.
  • Dusić ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Doprawić solą do smaku, podawać z serem typu grana padano i np. makaronem.