Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Mięso przełożyć do miski, dodać bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego oraz jajko.
- Cebulę posiekać, dodać do mięsa, dokładnie wymieszać.
- Formować okrągłe pulpety.
- Paprykę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
- Na szerokiej patelni rozgrzać oliwę, ułożyć pulpety tak, aby się nie dotykały.
- Smażyć na mocnym ogniu ok 3 minuty z każdej strony, aż kotleciki będą dobrze przyrumienione.
- Zalać winem i odparować alkohol (ok. 2 minuty).
- Dodać paprykę i czosnek, a następnie wlać pomidory.
- Dodać bazylię i oregano oraz przecier.
- Dusić ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Doprawić solą do smaku, podawać z serem typu grana padano i np. makaronem.