Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
- Mąkę połączyć z solą i rozmarynem, dodać pokrojone w kostkę masło.
- Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo. Schłodzić w lodówce.
- Przygotować formę do tarty o średnicy 26-28 cm - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką.
- Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), przełożyć do formy.
- Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru.
- Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
- Przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzać olej, czosnek i czerwoną cebulę posiekać, chwilę przesmażyć.
- Dodać boczek, smażyć kilka minut, aż tłuszcz się wytopi. Dodać grzyby i smażyć przez ok 10 minut, doprawić, odstawić.
- W misce wymieszać śmietanę i jaja, doprawić solą i pieprzem.
- Grzyby wyłożyć na kruchy spód, zalać śmietanową masą, posypać czarnuszką.
- Zapiekać ok. 20-25 minut.