Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty o średnicy 22-23 cm.
- Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10-12 minut, aby lekko się upiekło.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
- Dodać pokrojone pory i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
- Odstawić do przestudzenia.
- W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę kremówkę, starty ser oraz pieprz ziołowy i czosnek.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Na podpieczone ciasto rozłożyć podsmażone pory i suszone pomidory, a następnie wylać przygotowaną masę jajeczną.
- Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jaj.
- Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30-35 minut, aż masa się zetnie, a wierzch lekko zarumieni.
- Udekorowac listkami roszponki