Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty o średnicy 22-23 cm.
  • Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10-12 minut, aby lekko się upiekło.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
  • Dodać pokrojone pory i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
  • Odstawić do przestudzenia.
  • W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę kremówkę, starty ser oraz pieprz ziołowy i czosnek.
  • Wymieszać do połączenia składników.
  • Na podpieczone ciasto rozłożyć podsmażone pory i suszone pomidory, a następnie wylać przygotowaną masę jajeczną.
  • Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jaj.
  • Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30-35 minut, aż masa się zetnie, a wierzch lekko zarumieni.
  • Udekorowac listkami roszponki