Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, sól czosnkową, majeranek i pieprz czarny mielony, dokładnie wymieszać. Podzielić na 8 porcji, z każdej uformować kulkę, odstawić.
  • Bakłażany umyć i pokroić cienko wzdłuż, otrzymując szerokie plastry. Posolić i gdy się zrosi, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą kulkę mięsa mielonego zawijać w 1-2 plastry bakłażana, otrzymując roladki.
  • Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
  • Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem oleju, a następnie dodać pomidory pelati. Doprawić do smaku solą i ziarnistym zielonym pieprzem, gotować ok. 10 minut, aż sos delikatnie się zredukuje.
  • Żaroodporne naczynie, najlepiej ceramiczne, wysmarować olejem i na dno wlać sos pomidorowy. Ułożyć na nim roladki, zapiekać ok. 30 minut, do miękkości bakłażana. Posypać świeżą bazylią.