Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Ziemniaki umyć, osuszyć i ponakłuwać widelcem.
- Natrzeć oliwą i przyprawą do ziemniaków.
- Owinąć folią aluminiową i piec w temperaturze 200°C przez około 50–60 minut, aż będą miękkie.
- Por umyć, pokroić w paseczki.
- Na patelni rozgrzać masło, dusić pora przez kilka minut, w razie potrzeby delikatnie podlać wodą. Posolić.
- Na suchej patelni podsmażyć boczek, aż stanie się chrupiący. Odsączyć na papierowym ręczniku.
- Upieczone ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając cienką warstwę przy skórce.
- Nadzienie wymieszać ze śmietaną, musztardą, duszonym porem, solą, pieprzem i połową startego sera.
- Dodać połowę bekonu i dokładnie wymieszać.
- Wypełnić połówki ziemniaków przygotowaną masą, posypać resztą sera i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut w 200°C, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
- Posypać resztą chrupiącego boczku i pietruszką.