Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Ziemniaki umyć, osuszyć i ponakłuwać widelcem.
  • Natrzeć oliwą i przyprawą do ziemniaków.
  • Owinąć folią aluminiową i piec w temperaturze 200°C przez około 50–60 minut, aż będą miękkie.
  • Por umyć, pokroić w paseczki.
  • Na patelni rozgrzać masło, dusić pora przez kilka minut, w razie potrzeby delikatnie podlać wodą. Posolić.
  • Na suchej patelni podsmażyć boczek, aż stanie się chrupiący. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  • Upieczone ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając cienką warstwę przy skórce.
  • Nadzienie wymieszać ze śmietaną, musztardą, duszonym porem, solą, pieprzem i połową startego sera.
  • Dodać połowę bekonu i dokładnie wymieszać.
  • Wypełnić połówki ziemniaków przygotowaną masą, posypać resztą sera i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut w 200°C, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.
  • Posypać resztą chrupiącego boczku i pietruszką.