Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Pierś z kaczki zamarynować w przyprawie do grilla i czosnku, dodać 2 łyżki oleju, odstawić.
- Z pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać do oliwy z oliwek, wymieszać z miodem. Wyciąć filety z pomarańczy. Resztki pomarańczy wycisnąć do dresingu.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć kaczkę od strony skóry ok. 8 minut – uważając, aby jej nie przypalić. Tłuszcz powinien wytapiać się długo. Obrócić pierś na drugą stronę i smażyć jeszcze ok 2-3 minuty, zdjąć z patelni, posolić i po 2 minutach pokroić na plastry.
- Sałatę wymieszać z dresingiem, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i filety z pomarańczy. Na wierzchu ułożyć kaczkę i posypać prażonymi pistacjami.