Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć z olejem i przyprawą do mięs. Taką marynatą natrzeć schab, owinąć folią, odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Mięso przełożyć do natłuszczonej brytfanki.
  • Odrobiną wody „wymyć smak” po smażeniu, wlać do schabu i wstawić go na godzinę do piekarnika (180 st. C). Co 20 minut podlewać sosem spod pieczeni.
  • Obrane jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, podobnie pokroić cebulę i wrzucić do podpieczonego mięsa. Wstawić do piekarnika na 30 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć z brytfanki jabłka i cebulę, włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni, zmiksować.
  • Mięso włożyć do wyłączonego, ale ciepłego jeszcze piekarnika na ok. 15 minut. Po takim „odpoczynku” schab wyjąć na deskę, pokroić w centymetrowe plastry i podać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem jabłkowym.