Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Mąkę pełnoziarnistą połączyć z solą, dodać pokrojone w kostkę masło.
- Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo i żółtko. Schłodzić w lodówce.
- Przygotować formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką.
- Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), przełożyć do formy.
- Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru.
- Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
- Przygotować nadzienie. Brokuła podzielić na różyczki, gotować 2 minuty w osolonej wodzie, odcedzić.
- Cebulę i czosnek posiekać, chwilę przesmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawić solą.
- W misce wymieszać śmietanę, cheddar, Gruyere, sól i pieprz.
- Śmietanową masę wylać na podpieczony spód. Dodać warzywa.
- Zapiekać ok. 30 minut, aż wierzch się zezłoci.