Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Dzień wcześniej przygotować domowy serek: jogurt wymieszać z solą, dodać przeciśnięty ząbek czosnku, przełożyć na gazę i umieścić w sitku wsadzonym w miskę (tak, aby płyn mógł swobodnie skapnąć do miski).
- Miskę z sitkiem umieścić w lodówce na minimum 12 godzin.
- Po tym czasie płyn wylać, a gęsty serek przełożyć z gazy do pojemniczka.
- Przygotować jajka w koszulce: wodę z octem zagotować, łyżką zrobić wir, ostrożnie wbić jajko i gotować ok. 2 minut (można też wbić jajko do filiżanki, z której przelewa się je do wrzątku).
- Domowy serek rozsmarować na talerzach, na środku umieścić jajka w koszulkach.
- Wylać wodę, w tym samym garnku rozpuścić masło z ostrą papryką, polać nim jajka.
- Udekorować listkami groszku, podawać z grzankami.