Food design i jadalne kwiaty - jak to działa?

Stylizacja potraw to coś więcej niż ładne podanie. To świadome budowanie kompozycji smaków, kolorów i tekstur. Dodatkowo, od dłuższego już czasu na stołach pojawiają się elementy, które jeszcze do niedawna kojarzyły się wyłącznie z ogrodem. Jadalne kwiaty – bo o nich mowa – to nie tylko kulinarny trend, ale i pretekst do tworzenia estetycznych, naturalnych kompozycji. Jak z ich pomocą tworzyć food design w codziennej (i niecodziennej) kuchni? Oto kilka zasad, które warto znać.

czytaj więcej

Śmigus-dyngus – zabawa czy nietakt? Gdzie leży granica dobrego smaku?

Polewanie się wodą w wielkanocny poniedziałek może być radosnym gestem, ale też nieprzyjemnym zaskoczeniem. Śmigus-dyngus to tradycja, która przez wieki ewoluowała – narodziła się jako obrzęd oczyszczenia, przerodziła w sposób zalotów, aż dziś w końcu stając się beztroską zabawą. Jednak jak każda zabawa, tak i ta wymaga znajomości granic międzyludzkich. Czy polewanie wodą to zawsze niewinny żart? A może czasem staje się irytującym nadużyciem?

czytaj więcej

Kulturalne Alleluja, czyli jak jeść jajko?

Wielkanocne ucztowanie już za chwilę – na świątecznych stołach będzie niezmiennie królować jajko, które jest symbolem tego wyjątkowego czasu. Możliwości podania jajek jest tak wiele, że nie każdy z nas wie, iż dotyczy ich osobny savoir vivre! Jak zjeść jajko na miękko, na twardo lub sadzone, by nie zawstydzić się przy świątecznym śniadaniu?

czytaj więcej

Wielkanocna babka w roli głównej

Babka wielkanocna to klasyka, bez której trudno wyobrazić sobie świąteczny stół. Jednak pamiętajcie, że jej estetyka jest równie ważna, jak jej smak! Tym bardziej podczas rodzinnych spotkań. Jak sprawić, by tradycyjny wypiek stał się prawdziwą ozdobą wielkanocnej aranżacji? Oto pięć efektownych sposobów na dekorację babki – od klasyki po nowoczesne akcenty.

czytaj więcej