Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Mąkę wymieszać z solą, dodać wrzątek i olej, wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut.
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości.
  • Przepuścić przez praskę razem z twarogiem, ostudzić.
  • Cebulę posiekać, zeszklić, dodać do ziemniaków razem z majerankiem, doprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek, wycinać okręgi i nakładać po 1-2 łyżeczki farszu, zlepiając na brzegach.
  • Gotować w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
  • Przygotować okrasę: cebulę pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać olej (tak, żeby przykrył całe dno patelni).
  • Dodać cebulę, smażyć, aż nabierze złotego koloru i lekko się skarmelizuje, podawać z ciepłymi pierogami.