Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Mąkę wymieszać z solą, dodać wrzątek i olej, wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut.
- Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości.
- Przepuścić przez praskę razem z twarogiem, ostudzić.
- Cebulę posiekać, zeszklić, dodać do ziemniaków razem z majerankiem, doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek, wycinać okręgi i nakładać po 1-2 łyżeczki farszu, zlepiając na brzegach.
- Gotować w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
- Przygotować okrasę: cebulę pokroić w kosteczkę, na patelni rozgrzać olej (tak, żeby przykrył całe dno patelni).
- Dodać cebulę, smażyć, aż nabierze złotego koloru i lekko się skarmelizuje, podawać z ciepłymi pierogami.