Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować farsz: grzyby namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie.
- Następnego dnia odcedzić je na sicie (wodę można zachować np. do zupy), przełożyć do garnka, ponownie zalać wodą i ugotować do miękkości.
- Zlać nadmiar płynu, ostudzić.
- Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju.
- Grzyby bardzo drobno pokroić, dodać na patelnię i smażyć jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu.
- Dodać do farszu i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, tworząc jednolitą, plastyczną masę -ok 10 minut (można użyć robota planetarnego).
- Odkroić kawałek ciasta. Blat oprószyć mąką, rozwałkować ciasto na cienki placek.
- Wykroić niewielkie kwadraty, nałożyć po ½ łyżeczki farszu na każdy kwadrat.
- Zlepić ze sobą przeciwległe rogi, tworząc trójkąt, a następnie zlepić dwa rogi trójkąta, tworzące podstawę.
- Układać uszka na posypanej mąką desce.
- Zagotować wodę w dużym garnku, posolić.
- Gotować uszka do wypłynięcia, przekładać delikatnie na talerz i skropić olejem, aby uniknąć sklejenia.
- Podawać z wigilijnym barszczem.