Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i szczypty mąki zrobić rozczyn - wymieszać i odstawić na ok. 10 -15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Masło rozpuścić.
- W misie miksera umieścić mąkę, kurkumę, serek i masło.
- Dodać spieniony rozczyn i zagnieść na elastyczne ciasto, ok. 8-10 minut, pod koniec dodając szafran.
- Odstawić na 45 minut do podwojenia objętości.
- Ciasto podzielić na 12 mniejszych części. Z nich zrobić rulony i układać na papierze do pieczenia bułeczki w kształcie litery S, a w środek wsadzić rodzynki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia.
- Po 30 minutach bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piec ok. 20 minut w 190 st. C, do uzyskania złotego koloru.