Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i szczypty mąki zrobić rozczyn - wymieszać i odstawić na ok. 10 -15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Masło rozpuścić.
  • W misie miksera umieścić mąkę, kurkumę, serek i masło.
  • Dodać spieniony rozczyn i zagnieść na elastyczne ciasto,  ok. 8-10 minut, pod koniec dodając szafran. 
  • Odstawić na 45 minut do podwojenia objętości.
  • Ciasto podzielić na 12 mniejszych części. Z nich zrobić rulony i układać na papierze do pieczenia bułeczki w kształcie litery S, a w środek wsadzić rodzynki. Ponownie zostawić do wyrośnięcia.
  • Po 30 minutach bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec ok. 20 minut w 190 st. C, do uzyskania złotego koloru.