Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować spód do tarty. Mąkę i cukier wymieszać, dodać masło, połączyć. Dodać żółtka i szybko wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Rozwałkować ciasto na placek i wylepić nim formę do tarty z wysokim rantem lub tortownicę o średnicy 24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia). Ponakłuwać widelcem, piec ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru. Całkowicie wystudzić.
  • Śmietanę ubić i połączyć z mascarpone, cukrem pudrem i fixem na sztywno. Wsypać połowę wiórków kokosowych, wymieszać delikatnie, przełożyć na upieczony spód.
  • Drugą część wiórków uprażyć na patelni na złoty kolor, wystudzić i posypać nimi ciasto.