Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Przygotować ciasto: mąkę, masło i jajko oraz sól połączyć w jednolitą, elastyczną masę.
  • Wyłożyć spód formy do tarty, wysmarować masłem i podsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozwałkować na placek używając 2 arkuszy papieru do pieczenia, zdjąć jeden z wierzchu i przełożyć ciasto do formy, ściągając drugi arkusz.
  • Wyrównać brzegi, nadmiar ściąć nożem. schłodzić w lodówce min. 40 minut.
  • W międzyczasie pieczarki i pora  pokroić w plasterki.
  • Podsmażyć na oliwie doprawiając solą, na koniec dodać szpinak i wymieszać
  • Schłodzony spód tarty wypiekać ok 16-20 minut w 190 C na złoty kolor.
  • W misie umieścić obie śmietanki, jajka, czosnek i pieprz ziołowy oraz łyżeczkę soli, wymieszać rózgą.
  • Podsmażone warzywa ułożyć na wypieczonym spodzie, posypać mozzarellą, zalać masą i zapiekać ok. 30-40 min w 170 C, aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie.