Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować ciasto: mąkę, masło i jajko oraz sól połączyć w jednolitą, elastyczną masę.
- Wyłożyć spód formy do tarty, wysmarować masłem i podsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkować na placek używając 2 arkuszy papieru do pieczenia, zdjąć jeden z wierzchu i przełożyć ciasto do formy, ściągając drugi arkusz.
- Wyrównać brzegi, nadmiar ściąć nożem. schłodzić w lodówce min. 40 minut.
- W międzyczasie pieczarki i pora pokroić w plasterki.
- Podsmażyć na oliwie doprawiając solą, na koniec dodać szpinak i wymieszać
- Schłodzony spód tarty wypiekać ok 16-20 minut w 190 C na złoty kolor.
- W misie umieścić obie śmietanki, jajka, czosnek i pieprz ziołowy oraz łyżeczkę soli, wymieszać rózgą.
- Podsmażone warzywa ułożyć na wypieczonym spodzie, posypać mozzarellą, zalać masą i zapiekać ok. 30-40 min w 170 C, aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie.