Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Wodę wymieszać z solą i olejem.
  • Do mąki wbić jaja, połączyć z płynem i wyrabiać kilka minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby odpoczęło.
  • W tym czasie przygotować farsz. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone. Smażyć, aż mięso odparuje wodę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, ostudzić przed nadziewaniem pierogów.
  • Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek, wycinać okręgi i nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać jak uszka -najpierw brzegi, a następnie zawinąć je do środka i zlepić końce.
  • Zagotować wodę w dużym garnku, posolić.
  • Gotować pierogi partiami, ok. 3 minuty od wypłynięcia.
  • Podawać z gorącym masłem.