Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać za pomocą trzepaczki. Wlać mleko, cały czas mieszając, zagotować, aż beszamel zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową, odstawić.
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni. Dodać pomidory oraz fasolkę, doprawić przyprawą do kuchni włoskiej. Dusić ok. 20 minut.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Dno posmarować pomidorowym sosem. Ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne, przykryć częścią sosu. Ponownie ułożyć makaron, wlać połowę beszamelu. Powtarzać czynność, aż składniki się skończą - ważne, aby ostatnią warstwą był beszamel. Posypać mozarellą, ułożyć pomidorki koktajlowe i świeży tymianek. Przykryć pokrywką lub owinąć folią aluminiową. Piec 60 minut w 180 stopniach.