Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Pęczak ugotować do miękkości (ok. 10 minut od zagotowania).
- Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni.
- Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, smażyć, aż płyn odparuje.
- Doprawić przyprawą kuchni włoskiej, wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki.
- Liście kapusty sparzyć na wrzątku, odciąć zgrubienia. Nie wylewać wody.
- Większe liście wypełnić farszem i zawinąć jak krokiety - najpierw boki.
- Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim mniejsze liście kapusty. Ciasno ułożyć gołąbki, zalać wodą po gotowaniu kapusty, przykryć folią i piec ok. 1 godzinę w 190 stopniach (termoobieg).