Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Pęczak ugotować do miękkości (ok. 10 minut od zagotowania).
  • Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni.
  • Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, smażyć, aż płyn odparuje.
  • Doprawić przyprawą kuchni włoskiej, wymieszać z pęczakiem i posiekaną natką pietruszki.
  • Liście kapusty sparzyć na wrzątku, odciąć zgrubienia. Nie wylewać wody.
  • Większe liście wypełnić farszem i zawinąć jak krokiety - najpierw boki.
  • Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim mniejsze liście kapusty. Ciasno ułożyć gołąbki, zalać wodą po gotowaniu kapusty, przykryć folią i piec ok. 1 godzinę w 190 stopniach (termoobieg).