Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Mąkę wymieszać z solą, dodać pokrojone na kawałki zimne masło i szybko zagnieść dodając żółtko i wodę do uzyskania elastycznego ciasta.
  • Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie.
  • Dodać indyka i przyprawę do mięsa mielonego.
  • Smażyć ok. 4-5 minut, dodać szpinak i smażyć dodatkowe 3-4 minuty, ostudzić. 
  • W misce roztrzepać jajka ze śmietaną, doprawić solą, dodać ser.
  • Ugotowane jaja obrać.
  • Ciasto podzielić na dwie części.
  • Formę do  tarty ( 24 cm) posmarować masłem i obsypać mąką.
  • Jeden płat ciasta rozwałkować, wyłożyć formę, nożykiem odciąć nadmiar ciasta (zachować do ozdoby).
  • Podpiec spód ciasta  w 180°C przez 10-12 minut.
  • Wyłożyć mięso ze szpinakiem, ułożyć ugotowane jajka w całości i zalać masą jajeczno-śmietanową.
  • Drugi płat ciasta rozwałkować, przykryć tartę, ponownie usunąć jego nadmiar.
  • Ze skrawków utworzyć cienki rulon lub paski i udekorować wierzch ciasta.
  • Posmarować jajkiem, zapiekać ok. 30-40 min w 170 C.