Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
Przygotować spód tarty:
- Mąkę połączyć z masłem i solą, na koniec dodać jajko, szybko zagnieść elastyczne ciasto.
- Blat podsypać mąką.
- Formę do tarty o średnicy 22-25 cm wysmarować masłem, obsypać mąką.
- Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim formę, obciąć wystające brzegi ciasta do wysokości naczynia.
- Schłodzić 30 minut w lodówce, następnie podpiec ok.15 minut w 190 C.
Przygotować nadzienie:
- W misce połączyć jaja, śmietankę, tarty ser i przyprawy.
- Dodać posiekany szczypiorek.
- Na spód tarty ułożyć suszone pomidory.
- Wylać masę i delikatnie zanurzyć połówki ugotowanych jaj.
- Zapiekać quiche ok. 30 minut w 170 C.
- Podawać na ciepło.