Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów

Przygotować spód tarty:

  • Mąkę połączyć z masłem i solą, na koniec dodać jajko, szybko zagnieść elastyczne ciasto.
  • Blat podsypać mąką.
  • Formę do tarty o średnicy 22-25 cm wysmarować masłem, obsypać mąką.
  • Ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim formę, obciąć wystające brzegi ciasta do wysokości naczynia.
  • Schłodzić 30 minut w lodówce, następnie podpiec ok.15 minut w 190 C.

Przygotować nadzienie:

  • W misce połączyć jaja, śmietankę, tarty ser i przyprawy.
  • Dodać posiekany szczypiorek.
  • Na spód tarty ułożyć suszone pomidory.
  • Wylać masę i delikatnie zanurzyć połówki ugotowanych jaj.
  • Zapiekać quiche ok. 30 minut w 170 C.
  • Podawać na ciepło.