Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować ciasto: wszystkie składniki oprócz masła umieścić w misie miksera, wyrabiać na niskich obrotach.
  • Po chwili dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze ok. 5 minut do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Odstawić pod przykryciem na godzinę.
  • Przygotować farsz: cebulę zeszklić na oleju, wymieszać z surowym mięsem i jajkiem, doprawić majerankiem, czosnkiem i solą.
  • Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić w ćwiartki.
  • Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć, wyrabiając je ok. 1 minutę.
  • Na dużym arkuszu papieru do pieczenia rozsypać mąkę, wyłożyć ciasto i rozwałkować duży, okrągły placek. Na środku wyciąć koło tak, aby powstał wieniec.
  • Dookoła ułożyć mięsny farsz i jajka, brzegi ciasta zawinąć do środka.
  • Ponacinać pasy na cieście, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec ok. 35-40 minut w 180 st. C, aż ciasto będzie zarumienione i upieczone od spodu.
  • Podawać na ciepło lub zimno.