Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować ciasto: wszystkie składniki oprócz masła umieścić w misie miksera, wyrabiać na niskich obrotach.
- Po chwili dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze ok. 5 minut do uzyskania jednolitego ciasta.
- Odstawić pod przykryciem na godzinę.
- Przygotować farsz: cebulę zeszklić na oleju, wymieszać z surowym mięsem i jajkiem, doprawić majerankiem, czosnkiem i solą.
- Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić w ćwiartki.
- Wyrośnięte ciasto odpowietrzyć, wyrabiając je ok. 1 minutę.
- Na dużym arkuszu papieru do pieczenia rozsypać mąkę, wyłożyć ciasto i rozwałkować duży, okrągły placek. Na środku wyciąć koło tak, aby powstał wieniec.
- Dookoła ułożyć mięsny farsz i jajka, brzegi ciasta zawinąć do środka.
- Ponacinać pasy na cieście, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piec ok. 35-40 minut w 180 st. C, aż ciasto będzie zarumienione i upieczone od spodu.
- Podawać na ciepło lub zimno.