Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Wszystkie warzywa obrać.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż zbrązowieje.
  • Dodać resztę warzyw (oprócz ziemniaków), smażyć jeszcze kilka minut, a następnie wlać 3 litry wody.
  • Zagotować, dodać przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować bulion jeszcze ok. godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć warzywa, dodać pokrojone ziemniaki oraz surową kiełbasę (parzoną należy dodać na późniejszym etapie).
  • Gotować do miękkości ziemniaków, następnie wyjąć kiełbasę i pokroić ją na plastry.
  • Dodać do żurku razem z zakwasem, ponownie zagotować.
  • Wcześniej ugotowane warzywa pokroić w plastry lub kostkę i dodać do zupy. 
  • W przypadku parzonej kiełbasy pokroić ją wcześniej na plastry i dodać razem z zakwasem.
  • Dodać śmietanę.
  • Podawać z jajkiem i natką pietruszki.