Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Wszystkie warzywa obrać.
- Ziemniaki pokroić w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty, aż zbrązowieje.
- Dodać resztę warzyw (oprócz ziemniaków), smażyć jeszcze kilka minut, a następnie wlać 3 litry wody.
- Zagotować, dodać przyprawy, zmniejszyć ogień i gotować bulion jeszcze ok. godzinę.
- Po tym czasie wyjąć warzywa, dodać pokrojone ziemniaki oraz surową kiełbasę (parzoną należy dodać na późniejszym etapie).
- Gotować do miękkości ziemniaków, następnie wyjąć kiełbasę i pokroić ją na plastry.
- Dodać do żurku razem z zakwasem, ponownie zagotować.
- Wcześniej ugotowane warzywa pokroić w plastry lub kostkę i dodać do zupy.
- W przypadku parzonej kiełbasy pokroić ją wcześniej na plastry i dodać razem z zakwasem.
- Dodać śmietanę.
- Podawać z jajkiem i natką pietruszki.