Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Bakłażany pokroić na grube plastry, zasolić i odstawić na ok 15 minut.
  • Po tym czasie opłukać je i osuszyć, skropić oliwą.
  • Piec ok 20 min w 180 C, rozłożone na płasko na papierze do pieczenia.
  • Cebulkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie z oliwek.
  • Dodać pomidory, dusić ok 20 minut, aż większość wody odparuje i sos zgęstnieje.
  • Dosolić do smaku. Jeśli do przygotowania bakłażanów będzie używany gotowy sos, ten krok należy pominąć.
  • Nałożyć sos lub duszone pomidory na podpieczone bakłażany, posypać bazylią i startym serem.
  • Zapiekać kolejne 20 minut w 160 c, podawać na ciepło z mixem salat z winegretem.