Sposób przygotowania:
Ocena: /5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 200 °C.
- Bataty dokładnie umyć, można je obrać lub zostawić ze skórką.
- Nakłuć z zewnątrz widelcem (dzięki temu lepiej odparują), przekroić na pół.
- W misce wymieszać bataty z oliwą i przyprawą do ziemniaków.
- Bataty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec przez ok 30 minut, aż będą miękkie w środku i ładnie zarumienione na brzegach.
- W czasie, gdy bataty się pieką, przygotować dip: w misce połączyć jogurt, sok i skórkę z cytryny, koperek, pietruszkę i czosnek.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Po upieczeniu batatów wyjąć je z piekarnika i lekko przestudzić.
- Podawać razem z dipem - dip można położyć osobno lub wylać na wierzch batatów.

