Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 200 °C.
  • Bataty dokładnie umyć, można je obrać lub zostawić ze skórką.
  • Nakłuć z zewnątrz widelcem (dzięki temu lepiej odparują), przekroić na pół.
  • W misce wymieszać bataty z oliwą i przyprawą do ziemniaków.
  • Bataty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec przez ok 30 minut,  aż będą miękkie w środku i ładnie zarumienione na brzegach.
  • W czasie, gdy bataty się pieką, przygotować dip: w misce połączyć jogurt, sok i skórkę z cytryny, koperek, pietruszkę i czosnek.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Po upieczeniu batatów wyjąć je z piekarnika i lekko przestudzić.
  • Podawać razem z dipem - dip można położyć osobno lub wylać na wierzch batatów.