Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
- Posolić, odstawić na 10-15 minut.
- Po tym czasie zebrać ręcznikiem papierowym nadmiar wody i natrzeć warzywo ząbkiem czosnku.
- Mięso mielone doprawić solą, bazylią i chilli.
- Cebulkę drobno posiekać, dodać do mięsa, wymieszać z surowym jajkiem.
- Każdy plaster bakłażana posmarować ricottą, nałożyć mięso i zawinąć w roladkę.
- Układać je w naczyniu żaroodpornym aż do wykończenia składników.
- Pomidory doprawić czosnkiem granulowanym, bazylią oraz solą.
- Dodać 2 łyżki oliwy, koncentrat pomidorowy, wymieszać i zalać roladki.
- Zapiekać ok. 40 minut w 190 stopniach. Podawać na ciepło.