Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
  • Posolić, odstawić na 10-15 minut.
  • Po tym czasie zebrać ręcznikiem papierowym nadmiar wody i natrzeć warzywo ząbkiem czosnku.
  • Mięso mielone doprawić solą, bazylią i chilli.
  • Cebulkę drobno posiekać, dodać do mięsa, wymieszać z surowym jajkiem.
  • Każdy plaster bakłażana posmarować ricottą, nałożyć mięso i zawinąć w roladkę.
  • Układać je w naczyniu żaroodpornym aż do wykończenia składników.
  • Pomidory doprawić czosnkiem granulowanym, bazylią oraz solą.
  • Dodać 2 łyżki oliwy, koncentrat pomidorowy, wymieszać i zalać roladki.
  • Zapiekać ok. 40 minut w 190 stopniach. Podawać na ciepło.