Sposób przygotowania:

Ocena: 3/5 - 2 głosów
  • Przygotować kruche ciasto: wymieszać mąkę, sól, masło i jajo, uzyskując plastyczną masę. Podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do formy na tartę. Nakłuć ciasto widelcem, piec ok 20-25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wyjąć, ostudzić. Resztę ciasta przechowywać w lodówce.
  • Cebulę i cukinię posiekać, smażyć na patelni ok. 5 minut, a następnie dodać mięso mielone, dusić kilka minut. Dodać pomidory i przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz. Redukować ok 20 minut, aż większość płynu odparuje. Gotową mieszankę przełożyć na upieczony spód.
  • Drugą część ciasta także rozwałkować na papierze na cienki placek, przykryć nim wierzch tarty, nakłuć widelcem. Zapiekać ok. 30-40 minut w 175 st. C. Podawać gorące.