Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
- Mąkę połączyć z solą, dodać pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić ciasto, pod koniec dodać jajo. Schłodzić w lodówce.
- Przygotować małą formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką.
- Schłodzone ciasto podzielić na pół, rozwałkować jedną część przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), przełożyć do formy. Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 15-20 minut, do złotego koloru. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. Resztę ciasta schłodzić w lodówce
- Przygotować nadzienie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka drobno pokroić, wymieszać z przyprawą kuchni włoskiej z suszonymi pomidorami, tuńczykiem i pomidorami, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotowe nadzienie wyłożyć na podpieczony spód. Drugą część ciasta rozwałkować na cienki placek i pokryć nim wierzch tarty, nakłuć widelcem.
- Zapiekać ok. 30 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor.