Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Ziemniaki podgotować w całości w osolonej wodzie, przez 10 minut od momentu zagotowania.
  • Ostudzić, Posmarować oliwą i natrzeć przyprawą do ziemniaków.
  • Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut, aż będą miękkie.
  • Szalotkę podsmażyć na łyżce oliwy aż będzie złocista.
  • Upieczone ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wydrążyć miąższ, pozostawiając cienką warstwę przy skórce.
  • Miąższ przełożyć do miski i wymieszać z masłem, śmietaną, szalotką i połową mozzarelli.
  • Zetrzeć parmezan, dodać do masy, wymieszać.
  • Wypełnić połówki ziemniaków przygotowaną masą, a na wierzch posypać resztą sera.
  • Wstawić ziemniaki do piekarnika na kolejne 10–15 minut w 200°C, aż mozzarella się roztopi i lekko zarumieni.
  • Podawać z dodatkowym masłem.