Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Ziemniaki podgotować w całości w osolonej wodzie, przez 10 minut od momentu zagotowania.
- Ostudzić, Posmarować oliwą i natrzeć przyprawą do ziemniaków.
- Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut, aż będą miękkie.
- Szalotkę podsmażyć na łyżce oliwy aż będzie złocista.
- Upieczone ziemniaki przekroić na pół i delikatnie wydrążyć miąższ, pozostawiając cienką warstwę przy skórce.
- Miąższ przełożyć do miski i wymieszać z masłem, śmietaną, szalotką i połową mozzarelli.
- Zetrzeć parmezan, dodać do masy, wymieszać.
- Wypełnić połówki ziemniaków przygotowaną masą, a na wierzch posypać resztą sera.
- Wstawić ziemniaki do piekarnika na kolejne 10–15 minut w 200°C, aż mozzarella się roztopi i lekko zarumieni.
- Podawać z dodatkowym masłem.