Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Brukselkę dokładnie umyć i osuszyć, odciąć twarde końcówki. Olej rozgrzać, dodać brukselkę i smażyć 2-3 minuty, do uzyskania złotego koloru, doprawić solą i pieprzem.

    Ryż ugotować wg zaleceń producenta.

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Paprykę pokroić w słupki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać na sicie, dokładnie osuszyć. Wymieszać z 3-4 łyżkami oleju, solą i łyżeczką papryki w proszku. Piec ok. 20 minut.

    Awokado obrać i pokroić w paski. ⅕ szklanki oleju połączyć z sokiem z cytryny i ziołami do sałatek, dokładnie wymieszać. W miskach umieścić obok siebie wszystkie składniki, czyli: ugotowany ryż, paprykę, szpinak, awokado, upieczoną ciecierzycę i smażoną brukselkę. Szpinak polać sosem.