Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok.
- Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki.
- W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli, szczyptę czosnku i cukru.
- Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem. Odcedzić.
- Reszta szparagów musi gotować się do miękkości.
- Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem i przetrzeć przez sito.
- Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
- Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
- Zupę przelać do miseczki, dodać ugotowane główki i chrupiące grzanki.