Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Dynie umyć, podzielić na pół i upiec do miękkości w piekarniku w temperaturze 190 st. C (około godzinę).
  • W tym czasie pokroić cebulę, marchew, por i pietruszkę w kostkę. Wszystkie warzywa smażyć na niewielkiej ilości przez kilka minut, następnie dodać przyprawę do warzyw zapiekanych i zalać wodą. Przykryć, gotować 20 minut.
  • Z upieczonej dyni wydrążyć miąższ i dodać go do zupy. Gotować dalej, aż wszystkie warzywa zmiękną, następnie zblendować na gładki krem, dosolić do smaku i doprawić sokiem z cytryny.
  • Jarmuż zblanszować we wrzątku, posolić delikatnie i ułożyć na talerzach.
  • Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem, posmarować nim pieczywo, pokroić w większą kostkę i smażyć na patelni kilka minut. Podawać z gorącą zupą.