Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle na rozgrzanej, głębokiej patelni, przełożyć na talerzyk.
- Na tej samej, rozgrzanej patelni smażyć suchy ryż przez ok. 1 minutę, następnie zalać go winem i odparować.
- Dodać przygotowane wcześniej cebulę i czosnek. Zalać ⅓ bulionu, gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, żeby ryż nie przywarł do dna patelni.
- Kiedy bulion odparuje, dolać kolejną ⅓ płynu.
- Powtarzać czynność, aż cały bulion zostanie wykorzystany, a ryż będzie miękki, kremowy i jędrny.
- Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotowanie arancini:
- Risotto całkowicie ostudzić.
- Dodać rozpuszczone masło, ser tarty, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać dokładnie i ostudzić.
- Formować niewielkie kulki, a następnie panierować w mące, jajku i bułce.
- Smażyć na głębokim oleju ok. 3-4 minuty, podawać gorące z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub dipem czosnkowym.