Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle na rozgrzanej, głębokiej patelni, przełożyć na talerzyk.
  • Na tej samej, rozgrzanej patelni smażyć suchy ryż przez ok. 1 minutę, następnie zalać go winem i odparować.
  • Dodać przygotowane wcześniej cebulę i czosnek. Zalać ⅓ bulionu, gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszać, żeby ryż nie przywarł do dna patelni.
  • Kiedy bulion odparuje, dolać kolejną ⅓ płynu.
  • Powtarzać czynność, aż cały bulion zostanie wykorzystany, a ryż będzie miękki, kremowy i jędrny.
  • Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Przygotowanie arancini:

  • Risotto całkowicie ostudzić.
  • Dodać rozpuszczone masło, ser tarty, czosnek, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać dokładnie i ostudzić.
  • Formować niewielkie kulki, a następnie panierować w mące, jajku i bułce.
  • Smażyć na głębokim oleju ok. 3-4 minuty, podawać gorące z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub dipem czosnkowym.