Sposób przygotowania:

Ocena: 4/5 - 1 głosów
  • Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła i czekolady umieścić w misie miksera, wyrabiać na niskich obrotach, po chwili dodając rozpuszczone masło.
  • Kiedy ciasto będzie elastyczne i jednolite, dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do wysokiej formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Odstawić na kolejne 40 minut.
  • Babkę piec w 175 st. C przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Przestudzić, wyjąć z formy.
  • Ostudzone ciasto posypać wiórkami z gorzkiej czekolady i oprószyć kakao.
  • Do środka włożyć połamane paluszki i udekorować jajeczkami z czekolady, tworząc tzw. „gniazdko”.