Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła i migdałów umieścić w misie miksera, wyrabiać na niskich obrotach, po chwili dodając rozpuszczone masło.
- Kiedy ciasto będzie elastyczne i jednolite, dodać migdały i jeszcze chwilę wyrabiać.
- Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do wysokiej formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
- Odstawić na kolejne 40 minut.
- Babkę piec w 175 st. C przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka.
- Przestudzić, wyjąć z formy.
- Przygotować karmel: w suchym garnku z grubym dnem rozpuścić cukier, aż zmieni kolor na złoty.
- Dodać śmietankę i ostrożnie mieszać, aż cukier ponownie się rozpuści.
- Dodać masło, lekko ostudzić i polać karmelem gotową babkę.