Sposób przygotowania:

Ocena: 4.5/5 - 2 głosów
  • Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła i migdałów umieścić w misie miksera, wyrabiać na niskich obrotach, po chwili dodając rozpuszczone masło.
  • Kiedy ciasto będzie elastyczne i jednolite, dodać migdały i jeszcze chwilę wyrabiać.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do wysokiej formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
  • Odstawić na kolejne 40 minut.
  • Babkę piec w 175 st. C przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka.
  • Przestudzić, wyjąć z formy.
  • Przygotować karmel: w suchym garnku z grubym dnem rozpuścić cukier, aż zmieni kolor na złoty.
  • Dodać śmietankę i ostrożnie mieszać, aż cukier ponownie się rozpuści.
  • Dodać masło, lekko ostudzić i polać karmelem gotową babkę.