Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Suszone grzyby zalać gorącą wodą (350 ml) i odstawić na około 30 minut.
  • Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia zachować.
  • Kapustę białą poszatkować i przełożyć do dużego garnka.
  • Podlać wodą do połowy wysokości kapusty i dusić około 20-30 minut.
  • Kapustę kiszoną w razie potrzeby przepłukać, pokroić i dodać do garnka ze świeżą kapustą.
  • Wlać wodę z moczenia grzybów oraz dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu.
  • Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto.Przełożyć do bigosu.
  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu razem z grzybami, a następnie dodać do kapusty.
  • Wsypać przyprawę do bigosu Appetita oraz dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać.
  • W razie potrzeby dolać trochę płynu. Dusić pod przykryciem minimum 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
  • Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia.