Sposób przygotowania:
Ocena: /5 -
głosów
- Suszone grzyby zalać gorącą wodą (350 ml) i odstawić na około 30 minut.
- Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wodę z moczenia zachować.
- Kapustę białą poszatkować i przełożyć do dużego garnka.
- Podlać wodą do połowy wysokości kapusty i dusić około 20-30 minut.
- Kapustę kiszoną w razie potrzeby przepłukać, pokroić i dodać do garnka ze świeżą kapustą.
- Wlać wodę z moczenia grzybów oraz dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu.
- Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto.Przełożyć do bigosu.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu razem z grzybami, a następnie dodać do kapusty.
- Wsypać przyprawę do bigosu Appetita oraz dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać.
- W razie potrzeby dolać trochę płynu. Dusić pod przykryciem minimum 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec przyprawić świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
- Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia.

