Burak ma styl

Czy wiecie, że 24 listopada oficjalnie obchodzony jest Dzień Buraka? To bardzo zdrowe i zyskujące na popularności warzywo, o którym dziś chcemy Wam opowiedzieć nieco więcej. Gotowi? Zapnijcie pasy!

Buraki i buraki

Można by powiedzieć, że burak jaki jest, każdy widzi. To nie będzie jednak do końca trafne spostrzeżenie, bowiem odmian tego warzywa jest kilka. Mamy buraki liściowe, czyli botwinkę – uprawiane dla jadalnych liści, oraz buraki korzeniowe, a także buraki cukrowe. Na paszę dla zwierząt wykorzystuje się natomiast buraki pastewne. Jeszcze jedną odmianą jest burak ćwikłowy o silnie wybarwionym korzeniu. Wiecie, że buraki są bardzo wiekowe? Pierwsza wzmianka o nich pochodzi z Babilonii, wiemy też, że już od ok. 700 r. p.n.e. był uprawiany w ogrodach pewnego króla. Przodkiem naszego buraka jest burak dziki – warzywo z Bliskiego Wschodu.

Właściwości zdrowotne buraka

Buraki zwiększają przetwarzanie tlenu przez komórki. Wspomagają wytwarzanie krwi, przez co zapobiegają anemii i wspierają leczenie białaczki. Są też przydatne, by prawidłowo rozwijał się płód w łonie matki, dlatego warto jeść ich dużo  w okresie ciąży. Co więcej pomagają również unormować poziom cholesterolu. Buraki są także niezastąpione w walce z nowotworami - czerwone pigmenty w nich zawarte unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzając DNA, przyczyniają się do powstawania nowotworów. Te warzywa będą najbardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. Jeszcze więcej witamin wyciągniecie z nich, pijąc surowy sok. 

Zjedz ze smakiem!

Buraki dają ogrom możliwości – można przygotować z nich masę potraw, zdrowych, smacznych i różnorodnych. Zacznijmy od klasyki – aromatycznego barszczu  – musicie spróbować wersji z naszego przepisu:  (https://smakistyl.pl/czerwony-barszcz-tradycyjny.html)! Ale mamy dla Was też inne propozycje zup buraczanych – na przykład krem z pieczonych buraków: https://smakistyl.pl/krem-z-pieczonego-buraka.html Jeśli szukacie jednak receptur na bardziej sycące danie, spróbujcie risotto buraczanego z łososiem: https://smakistyl.pl/risotto-buraczane-z-dzikim-ryzem-i-lososiem.html lub pizzy na spodzie z buraka: https://smakistyl.pl/pizza-na-buraczanym-spodzie.html