Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Z pomidorów i papryki wydrążyć gniazda nasienne, ogórka i cebulę obrać.
- Do kielicha blendera włożyć pomidory, paprykę, ogórka, cebulę, czosnek, ocet, oliwę, chleb, paprykę słodką, szczyptę chilli, sól i pieprz oraz 150 ml wody.
- Całość zmiksować na gładką, jednolitą masę.
- W razie potrzeby przetrzeć przez sitko dla uzyskania delikatniejszej konsystencji (jeśli zupa będzie za gęsta można dodać jeszcze ok. 150-200 ml wody).
- Przelać do miski, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2–3 godziny (najlepiej na całą noc).
- Chłodnik podawać schłodzony, udekorowany oliwą, posiekanym szczypiorkiem, ziołami prowansalskimi i kolorowymi pomidorkami.