Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów

Przygotować ciasteczka:

  • Masło pokroić w kostkę.
  • Wszystkie składniki szybko połączyć.
  • Zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta, zawinąć folią spożywczą.
  • Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na 2-3 części.
  • Rozwałkować na dość cienki placek.
  • Wykrawać ciasteczka przy pomocy foremki lub nożem - tworząc uszy i głowę zajączka.
  • Następnie na połowę ciasteczek nałożyć cienką warstwę marmolady lub powideł pozostawiając nie posmarowane brzegi ciasteczek.
  • W drugiej połowie ciasteczek wyciąć małe oczka i noski przy pomocy np. wykałaczki lub cieniutkiej słomki.
  • Nałożyć wycięte ciasteczka na te posmarowane marmoladą i delikatnie przyklepać.
  • Opcjonalnie posmarować z wierzchu białkiem.
  • Piec ok 20-25 minut w 180 C (w zależności od grubości ciasta), do ładnego zezłocenia.
  • Ostudzić.

Przygotować lukier:

  • W małej miseczce połączyć cukier puder oraz sok z cytryny, przełożyć do jednorazowego rękawa lub zrobić samodzielnie z kwadratowego arkusza papieru do pieczenia, zawinąć, tworząc tytkę.
  • Przełożyć lukier, dekorować zajączki rysując im wąsy.
  • Pozostawić chwilę do zastygnięcia lukru.