Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
Przygotować ciasteczka:
- Masło pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki szybko połączyć.
- Zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta, zawinąć folią spożywczą.
- Schłodzić w lodówce przez ok. 40 minut.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 2-3 części.
- Rozwałkować na dość cienki placek.
- Wykrawać ciasteczka przy pomocy foremki lub nożem - tworząc uszy i głowę zajączka.
- Następnie na połowę ciasteczek nałożyć cienką warstwę marmolady lub powideł pozostawiając nie posmarowane brzegi ciasteczek.
- W drugiej połowie ciasteczek wyciąć małe oczka i noski przy pomocy np. wykałaczki lub cieniutkiej słomki.
- Nałożyć wycięte ciasteczka na te posmarowane marmoladą i delikatnie przyklepać.
- Opcjonalnie posmarować z wierzchu białkiem.
- Piec ok 20-25 minut w 180 C (w zależności od grubości ciasta), do ładnego zezłocenia.
- Ostudzić.
Przygotować lukier:
- W małej miseczce połączyć cukier puder oraz sok z cytryny, przełożyć do jednorazowego rękawa lub zrobić samodzielnie z kwadratowego arkusza papieru do pieczenia, zawinąć, tworząc tytkę.
- Przełożyć lukier, dekorować zajączki rysując im wąsy.
- Pozostawić chwilę do zastygnięcia lukru.