Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. W osobnej misce ubić jaja z cukrem na białą, puszystą masę. Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej, następnie wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać startą marchew i wymieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić.
  • Przygotować krem. Orzechy i mleko umieścić w garnku i gotować ok. 10 minut. Następnie zmiksować na gładki krem, dodając miód wg uznania. Krem schłodzić w lodówce, a następnie przełożyć nim ciasto.