Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
- W misie miksera umieścić masło i cukier, ubijać do uzyskania delikatnej, puszystej masy, a następnie dodawać po jednym jajku.
- Wyłączyć mikser, dodać suche składniki, delikatnie wymieszać szpatułką, w połowie mieszania dolać maślankę, ocet i szczyptę barwnika.
- Wymieszać do uzyskania jednolitej masy, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 55-60 minut w 170 st. C, do suchego patyczka.
- Po wyjęciu całkowicie ostudzić.
- Ciasto przekroić na trzy blaty /jeżeli było pieczone w tortownicy o średnicy 20 cm, a na dwa blaty jeżeli w tortownicy 25 cm/.
- Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem. Gotowym kremem przełożyć ciasto, resztę przełożyć do rękawa i udekorować wierzch.