Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
  • W misie miksera umieścić masło i cukier, ubijać do uzyskania delikatnej, puszystej masy, a następnie dodawać po jednym jajku.
  • Wyłączyć mikser, dodać suche składniki, delikatnie wymieszać szpatułką, w połowie mieszania dolać maślankę, ocet i szczyptę barwnika.
  • Wymieszać do uzyskania jednolitej masy, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec ok. 55-60 minut w 170 st. C, do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu całkowicie ostudzić.
  • Ciasto przekroić na trzy blaty /jeżeli było pieczone w tortownicy o średnicy 20 cm, a na dwa blaty jeżeli w tortownicy 25 cm/.
  • Mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem. Gotowym kremem przełożyć ciasto, resztę przełożyć do rękawa i udekorować wierzch.