Sposób przygotowania:

Ocena: 0/5 - 0 głosów
  • Przygotować mus. Żelatynę wsypać do garnka z grubym dnem, zalać wodą, wymieszać.

  • Dodać białka i cukier, połączyć, zalać ciepłym mlekiem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, przez ok. 5-8 minut, aż masa lekko zgęstnieje.

  • W międzyczasie rozpuścić białą czekoladę w mikrofali lub kąpieli wodnej (ustawiając miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą).

  • Dodać czekoladę do gorącej mieszanki, dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy, lekko ostudzić.

  • W czystej, suchej misce ubić śmietanę na sztywno.

  • Dodawać partiami do masy czekoladowej, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników.

  • Połączyć wodę z cukrem i sokiem z cytryny.

  • Do silikonowej formy na ciasto (lub klasycznej tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia) przelać ⅓ masy czekoladowej. Ułożyć połowę nasączonych biszkoptów, posypać malinami. Wlać resztę masy, przykryć pozostałymi biszkoptami.

  • Schłodzić w lodówce (min. 3 godziny).

  • Kiedy ciasto będzie sztywne, wyjąć z silikonowej formy (lub tortownicy) i obrócić do góry dnem.