Sposób przygotowania:
-
Przygotować mus. Żelatynę wsypać do garnka z grubym dnem, zalać wodą, wymieszać.
-
Dodać białka i cukier, połączyć, zalać ciepłym mlekiem i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, przez ok. 5-8 minut, aż masa lekko zgęstnieje.
-
W międzyczasie rozpuścić białą czekoladę w mikrofali lub kąpieli wodnej (ustawiając miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą).
-
Dodać czekoladę do gorącej mieszanki, dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy, lekko ostudzić.
-
W czystej, suchej misce ubić śmietanę na sztywno.
-
Dodawać partiami do masy czekoladowej, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników.
-
Połączyć wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
-
Do silikonowej formy na ciasto (lub klasycznej tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia) przelać ⅓ masy czekoladowej. Ułożyć połowę nasączonych biszkoptów, posypać malinami. Wlać resztę masy, przykryć pozostałymi biszkoptami.
-
Schłodzić w lodówce (min. 3 godziny).
-
Kiedy ciasto będzie sztywne, wyjąć z silikonowej formy (lub tortownicy) i obrócić do góry dnem.