Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Z mleka, drożdży, cukru i szczypty mąki zrobić rozczyn - wymieszać i odstawić na ok. 10 -15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Masło rozpuścić. W misie miksera umieścić mąkę, serek mascarpone i masło.
  • Dodać spieniony rozczyn i zagnieść na elastyczne ciasto,  ok. 8-10 minut.
  • Odstawić na 45 minut do podwojenia objętości.
  • Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Przygotować nadzienie: masło rozpuścić, dodać cukier brązowy i cynamon, wymieszać.
  • Rozsmarować na przygotowanym placku, zawinąć w rulon i pociąć na 10-12 części.
  • Ponownie zostawić do wyrośnięcia.
  • Po 30 minutach bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec ok. 20 minut w 190 stopniach, do uzyskania złotego koloru.