Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Z mleka, drożdży, cukru i szczypty mąki zrobić rozczyn - wymieszać i odstawić na ok. 10 -15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- Masło rozpuścić. W misie miksera umieścić mąkę, serek mascarpone i masło.
- Dodać spieniony rozczyn i zagnieść na elastyczne ciasto, ok. 8-10 minut.
- Odstawić na 45 minut do podwojenia objętości.
- Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Przygotować nadzienie: masło rozpuścić, dodać cukier brązowy i cynamon, wymieszać.
- Rozsmarować na przygotowanym placku, zawinąć w rulon i pociąć na 10-12 części.
- Ponownie zostawić do wyrośnięcia.
- Po 30 minutach bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piec ok. 20 minut w 190 stopniach, do uzyskania złotego koloru.