Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Przygotować biszkopt. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

  • Stopniowo, po łyżce dodawać cukier, cały czas ubijając mikserem.

  • Następnie dodawać po jednym żółtku.

  • Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i kakao, dodać połowę do masy jajecznej, połączyć delikatnie szpatułką.

  • Dodać drugą połowę mieszanki, wymieszać tylko do połączenia się składników.

  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód), przelać masę biszkoptową.

  • Piec ok. 40 minut do suchego patyczka, wyjąć ciasto i od razu rzucić z niewielkiej wysokości. Całkowicie ostudzić.

  • Przygotować krem. Białka połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym w metalowej misce, ustawić ją na gotującą się wodę i cały czas ubijać trzepaczką, ok. 5 minut do podwojenia objętości.

  • W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali.

  • Spienione białka zdjąć z ognia i połączyć z mascarpone i ciepłą czekoladą.

  • Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej masy.

  • Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć delikatnie z czekoladową mieszanką.

  • Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Wodę podgrzać, wymieszać z resztą składników nasączenia.

  • Polać oba blaty biszkoptowe. Pierwszy blat ułożyć na dnie tortownicy i zapiąć obręcz.

  • Przełożyć połową kremu, przykryć drugim blatem i wykorzystać resztę kremu.

  • Dobrze schłodzić, minimum 2 godziny. Podawać ze świeżymi owocami.

  • Przechowywać w lodówce.