Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki.
  • Wymieszać, odstawić na 10-15 minut, aż pojawi się piana.
  • Połączyć z resztą składników w robocie kuchennym lub wyrabiając ręcznie kilka minut, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • W tym czasie przygotować masę. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
  • Dodać bułkę tartą, orzechy włoskie, rodzynki i cynamon.
  • Wyrośnięte ciasto  podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt, posmarować przygotowaną masą makową i zawinąć w gruby rulon. 
  • Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 40 minut.
  • Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec ok 30 minut w 180 stopniach, pozostawić aby ostygło.
  • Przygotować lukier: cukier z sokiem  wymieszać w małej miseczce  przy pomocy rózgi, aż do uzyskania głądkiej, błyszczącej masy.
  • Polać wystudzone ciasto lukrem i posypać bakaliami.