Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki.
- Wymieszać, odstawić na 10-15 minut, aż pojawi się piana.
- Połączyć z resztą składników w robocie kuchennym lub wyrabiając ręcznie kilka minut, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- W tym czasie przygotować masę. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie szpatułką do masy makowej.
- Dodać bułkę tartą, orzechy włoskie, rodzynki i cynamon.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt, posmarować przygotowaną masą makową i zawinąć w gruby rulon.
- Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 40 minut.
- Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piec ok 30 minut w 180 stopniach, pozostawić aby ostygło.
- Przygotować lukier: cukier z sokiem wymieszać w małej miseczce przy pomocy rózgi, aż do uzyskania głądkiej, błyszczącej masy.
- Polać wystudzone ciasto lukrem i posypać bakaliami.