Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować zaczyn na ciasto - mleko delikatnie podgrzać, dodać drożdże, cukier i mąkę, zamieszać, a następnie odstawić do powstania piany, na ok. 10 minut.
- Rozpuścić masło. Wszystkie składniki ciasta połączyć z zaczynem i roztopionym tłuszczem, wyrabiać kilka minut, aż masa będzie gładka i elastyczna.
- Odstawić do podwojenia objętości, na ok. 40-60 minut.
- Borówki wymieszać ze skrobią i cukrem.
- Po godzinie ciasto odgazować, czyli ponownie zagnieść. Podzielić na kulki o masie 100 g każda.
- Podsypując blat lub stolnicę mąką, rozwałkować mały kawałek ciasta na płaski placek, nakładać po 2-3 pełne łyżki borówek i zlepiać brzegi ciasta ze sobą.
- Układać drożdżówki połączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić na kolejne 20 minut, następnie posmarować je jajkiem połączonym z kilkoma łyżkami mleka.
- W małej miseczce połączyć składniki kruszonki i posypać nią drożdżówki.
- Piec ok. 25 minut w 185 C (góra-dół).