Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Wszystkie składniki kruszonki połączyć, odstawić.
  • Ciepłe mleko wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i łyżką mąki, zostawić do pojawienia się piany (ok. 10 minut).
  • Mąkę przesiać, dodać zaczyn, jaja i ziemniaki.
  • Wyrabiać przy pomocy robota kuchennego (lub ręcznie), pod koniec dodając masło.
  • Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Odstawić do podwojenia objętości, na ok. godzinę.
  • Ciasto odpowietrzyć, wyrabiając je ponownie.
  • Podzielić na ok. 120g kulki, następnie rozpłaszczyć środek każdej bułeczki na papierze do pieczenia, zachowując ok. 5 cm odstępy.
  • Owoce umyć, usunąć szypułki,ułożyć  w powstałym wgłębieniu.
  • Brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Drożdżówki posypać kruszonką.
  • Piekarnik (grzałka góra-dół) nagrzać do 180 C.
  • Piec drożdżówki ok. 20-28 minut do złotego koloru.
  • Ostudzić najlepiej na kratce.