Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Wszystkie składniki kruszonki połączyć, odstawić.
- Ciepłe mleko wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem i łyżką mąki, zostawić do pojawienia się piany (ok. 10 minut).
- Mąkę przesiać, dodać zaczyn, jaja i ziemniaki.
- Wyrabiać przy pomocy robota kuchennego (lub ręcznie), pod koniec dodając masło.
- Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Odstawić do podwojenia objętości, na ok. godzinę.
- Ciasto odpowietrzyć, wyrabiając je ponownie.
- Podzielić na ok. 120g kulki, następnie rozpłaszczyć środek każdej bułeczki na papierze do pieczenia, zachowując ok. 5 cm odstępy.
- Owoce umyć, usunąć szypułki,ułożyć w powstałym wgłębieniu.
- Brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem. Drożdżówki posypać kruszonką.
- Piekarnik (grzałka góra-dół) nagrzać do 180 C.
- Piec drożdżówki ok. 20-28 minut do złotego koloru.
- Ostudzić najlepiej na kratce.