Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Rabarbar umyć, odciąć zielone końcówki, obrać i pokroić drobno.
- Usunąć szypułki z truskawek, przekroić na pół.
- Piekarnik nagrzać do 200 C (termoobieg).
- Jaja wbić do miski, krótko ubić mikserem.
- Dodać mleko i cukier wanilinowy, wymieszać.
- Mąkę przesiać i dodać do masy, zmiksować na wolnych obrotach, do uzyskania jednolitej masy.
- Do małych foremek (najlepiej ceramicznych) dodać po kawałeczku masła, umieścić je w piekarniku, aby tłuszcz się roztopił, a formy podgrzały.
- Ostrożnie przelać masę do foremek, dodać pokrojone owoce i włożyć z powrotem do piekarnika.
- Zapiekać ok. 15-20 minut, aż omlet mocno wyrośnie, a wierzch będzie złoty.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.