Sposób przygotowania:
Ocena: /5 -
głosów
- W misce wymieszać mleko, drożdże i łyżeczkę cukru.
- Odstawić na 10 minut do spienienia.
- W misie robota połączyć puree z dyni, jajko, cukier, sól i rozpuszczone lub miękkie masło.
- Dodać zaczyn drożdżowy oraz stopniowo wsypywać mąkę, wyrabiając miękkie, elastyczne ciasto (ok. 8-10 minut).
- Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.
- Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
- Posmarować miękkim masłem, posypać brązowym cukrem i cynamonem.
- Zwinąć w rulon i pokroić na plastry o szerokości 3-4 cm.
- Ułożyć bułeczki w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
- Przykryć i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut, aż będą złociste.

