Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • W misce wymieszać mleko, drożdże i łyżeczkę cukru.
  • Odstawić na 10 minut do spienienia.
  • W misie robota połączyć puree z dyni, jajko, cukier, sól i rozpuszczone lub miękkie masło.
  • Dodać zaczyn drożdżowy oraz stopniowo wsypywać mąkę, wyrabiając miękkie, elastyczne ciasto (ok. 8-10 minut).
  • Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.
  • Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
  • Posmarować miękkim masłem, posypać brązowym cukrem i cynamonem.
  • Zwinąć w rulon i pokroić na plastry o szerokości 3-4 cm.
  • Ułożyć bułeczki w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
  • Przykryć i odstawić na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut, aż będą złociste.