Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Mąkę wymieszać z solą, dodać wrzątek i olej, wyrabiać przez kilka minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
  • Odstawić na 30 minut.
  • Przygotować farsz: cebulę posiekać, zeszklić na patelni, a następnie dodać do niej puree z dyni, smażyć jeszcze kilka minut, doprawić pieprzem, solą i tymiankiem, ostudzić.
  • Ciasto na pierożki rozwałkować na cienki placek, wycinać kwadraty lub trójkąty, na jeden z nich nakładać farsz i przykrywać drugim, zlepiając na brzegach.
  • Gotować w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
  • Szalotkę posiekać, masło rozpuścić na patelni.
  • Zeszklić szalotkę, dodać białe wino i odparować alkohol (ok. 2-3 minuty).
  • Polać sosem ugotowane ravioli, posypać pestkami dyni i orzechami.